Språk

 

Finnmarksmesterskapet i yrkesfag 2016

Fra høyre Maria Malina, Kenneth Varsi, Andreas Kondradsen, Linn S  Sotkajærvi , Brian Larsen - Klikk for stort bildeFra høyre Maria Malina, Kenneth Varsi, Andreas Kondradsen, Linn S Sotkajærvi , Brian Larsen

Finnmarksmesterne klare

I løpet av dagene 1.- 3. mars har det vært avholdt Finnmarksmesterskap i yrkesfag ved Kirkenes og Hammerfest videregående skoler. 

Ungdommer som kan sine fag!

Det er kåret Finnmarksmestere i fagene tømrer, rørlegger, bilmekaniker, bilskadereparatør og lakkerer, helsearbeider, elektriker og sveiser. I februar ble det kåret mestere i kokke- og frisørfaget, og senere i mars skal det konkurreres i duodji og anleggsmaskinførerfaget. Til sammen får vi 11 flotte yrkesfagmestere, som i mai skal danne Finnmarkslaget i Arctic Skills, og som seinere kan få muligheten til å representere bransjene i Yrkes-NM. Det er bransjene selv som bestemmer, men vi anbefaler deltakerne og mesterne på det varmeste. Her er det ungdommer som kan sine fag!

Se filmen fra Bilskade, lakk og karosseri

Kirkenes best


Det er tydelig at lærerne i Kirkenes har jobbet målbevisst med sine elever, for de fleste Finnmarksmesterne kommer fra nettopp denne skolen. I yrkesfagkonkurranser konkurrerer man først og fremst i ferdigheter som kan trenes opp. Oppgavene blir kjent i god tid før konkurransen, og trening må til for at ferdighetene skal sitte på konkurransedagen. Deltakerne vet at de blir fulgt av dommere som kan sine fag, og de må vise sitt aller beste for å nå opp i konkurransen. Kirkenes-elevene har trent godt, og brukt timer av både Prosjekt til fordypning og fritida for å være godt forberedt. De har nok funnet vinner-oppskrifta!

Vinnerne


Nivået var høyt, og det ble utkjempet mange jevne dyster. I frisørfaget stakk Camilla Must av med seieren tett fulgt av Beate Bundzienice. Blant kokkene sto Kirkenes-eleven Sigve Pedersen fram som vinner i en jevn konkurranse med ishavsrøye og kongekrabbe på menyen.
Tømrerne konkurrerte om å være best i montering av vindu, og Brian Larsen viste seg til slutt som en verdig vinner. Bilmekanikerne måtte gjennomgå hele 5 arbeidsoperasjoner, fra dekkskifte til skifte av registerreim. Den siste oppgaven var særdeles krevende og skilte ut den klare vinneren Kenneth Varsi. I lakkboksen skulle konkurrentene reparere en skadet skjerm fra sparkling og pussing til det siste strøket av klarlakk. Kravet til nøyaktighet og finslepen teknikk er høyt. Linn Solvang Sotkajærvi leverte fra seg et perfekt resultat og sto igjen som vinner.

Den mest publikumsvennlige konkurransen sto mellom helsearbeiderne. Her ble deltakerne utfordret av krevende pasienter, og måtte demonstrere faglig kunnskap, kommunikasjonsferdigheter og menneskebehandling. Begge deltakerne mestret oppgavene på høyt nivå, men til slutt trakk Maria Malinina det lengste strået. I tillegg til positive vurderinger fra dommerne, fikk hun også klare signaler om lærlingeplass fra Sør-Varanger kommune.

Hammerfest


Den konkurransen som samlet flest deltakere var elektrikerfaget. De møttes i Hammerfest for å vise sine ferdigheter i montering av motorstyring og anlegg for lys-styring og effektuttak. Nok en gang markerte Kirkeneselevene sin styrke med Tobias Moseid som vinner. Rapporten sier at konkurransen var hard og at bransjen kan vente på mange lovende elektro-lærlinger.
Sveiserne var også samlet til dyst i Hammerfest. De konkurrerte i buttsveis og kilsveis, og da dagen var over sto Nikita Fehlke igjen som vinner.

Nå er vi i gang


Det er første gang Finnmarkskolene arrangerer et slikt mesterskap, og selv om det tar litt tid å bygge opp konkurranseformen i skolene, fikk vi deltakere fra de fleste av skolene i fylkets. Til sammen var 41 deltakere samlet i Kirkenes og Hammerfest, og over 30 lærere fra Hammerfest, Alta, Lakselv, Nordkapp, Kautokeino og Kirkenes har deltatt som dommere. Til neste skoleår håper vi på økt oppslutning, og at konkurranse som metode i yrkesfagundervisninga vil bli tatt i bruk av flere lærere. Da venter også et Yrkes-NM for skoleelever i tillegg til Arctic Skills.
Takk til sponsorene
Finnmarksmesterskapet har knyttet enda tettere band mellom utdanning og bransjer, og vi er enormt takknemlig for all velvilje vi har møtt hos sponsorene våre. Uten den støtten ville ikke konkurransene vært mulig. I neste runde vil vi invitere bransjene til et mer aktivt samarbeid for å øke kvaliteten i opplegget.

Fant du det du lette etter?

Kontaktperson

Stig Nytun
Fagopplæringskoord./Oppfølgingstj.
78 96 33 23
974 04 053
Trond Hansen
Konsulent
78 96 35 49
917 75 061