Språk

 

Klart for Arctic Skills i Murmansk

Yrkesfagkonkurransen Arctic Skills samler deltakere fra Norge, Finland og Russland. Foto: Maria Borch Mietinen. - Klikk for stort bildeYrkesfagkonkurransen Arctic Skills samler deltakere fra Norge, Finland og Russland. Foto: Maria Borch Mietinen.

De beste yrkesfagelevene fra Murmanskregionen, Lappland og Finnmark fylke samles for å finne ut hvem som har de beste yrkesferdighetene i Barentsregionen.

19. til 21. april møtes elever fra videregående skoler i Finnmark, Lappland og Murmansk  for å delta i yrkesfagkonkurransen Arctic Skills. Dette er andre gang den grenseoverskridende yrkesfagkonkurransen arrangeres, og denne gangen skjer det i i frisørsalonger, verksteder og kjøkken på skolene i Murmansk. 

- Viktig del av folk til folk samarbeidet

Laget fra Finnmark består av vinnerne fra Finnmarksmesterskapet i yrkesfag, som ble arrangert i februar.  Prosjektleder hos Finnmark fylkeskommune Trond Hansen gleder seg til å følge finnmarkslaget til Murmansk.

- Vi gleder oss veldig. I tillegg til å vise frem frem stolthet og arbeidsglede fra hvert enkelt yrkesfag, er konkurransen en viktig del av folk til folk - samarbeidet i Barentsregionen, sier Hansen. 

Også lagene fra Lappland og Murmansk har kvalifisert seg gjennom konkurranser i sine regioner. Totalt har disse konkurransene involvert mer enn 700 personer, opplyser det norske Barentssekretariatet, som er hovedsponsor for arrangementet. 

Finnmarkslaget får følge av nær 40 personer fra skoleledelsen, NHO, LO og TOOLS, som er viktige partnere i å bygge opp skolekonkurranser.

Program - Arctic Skills 2017 (DOCX, 36 kB)

 

Yrkesfagelevene fra Finnmark som skal vise frem ferdighetene sine i Murmansk er:

  • Frisørfag: Sirirat Buncaroen, Mona Røst Bednarcyk og Alicia Mazur - Kirkenes vgs
  • Sveisefag: Nils Samuel Anti og Stian Alexander Nyheim Johansen - Kirkenes vgs
  • Kokkefag: Martin Rist - Kirkenes vgs
  • Bilfaget lette kjøretøy: Jan idar Järvi og Gøran Johnsen - Kirkenes vgs
  • Elektrikerfag: Martin Leistad - Kirkenes vgs,  Simon Emanuelsen. 
  • Tømrer: Samuel Välitalo, Markus Sjåstad (Kirkenes vgs), Mikkel Isak Hansen Hætta -  Samisk vgs og reindriftsskole
  • Rørleggerfag: Scott Jensen, Kirkenes
  • Design og Duodji: Marte Johansen Fjellstad, Ingrid Marie Elisabeth Gaino - Samisk vgs og reindriftsskole
  • Reindriftsfag: Berit Inga Eira, Maiken Rasdal Kemi -  Samisk vgs og reindriftsskole.

Kirkenes videregående skole har vært mest aktiv, og dominert i finnmarkskonkurransen, men det er gledelig at interessen for yrkesfagkonkurranser også har spredd seg til den samiske videregående skolen i Kautokeino. De deltar med konkurrenter i duodji, tømrer og reindriftsfaget. Elevene får følge av faglærere, dommere og medelever som vil gjøre sitt beste for å heie dem fram, og sikre en fargerik og fair konkurranse.

Det finske laget består av elever fra Yrkesfagcolleget Lappia i Tornio, Kemi, Muonio, Tervola og Kittilä, men har også deltakere fra Samisk utdanningsinstitutt i Inari. De deltar frisørfaget, helsearbeider, kokk, bilmekaniker, elektriker, tømrer, reindrift og duodji.

Det russiske laget består av vinnerne fra de regionale kvalifiseringskonkurransene, og kommer fra byer i hele regionen: Murmansk, Kola, Apatiti, Olenogorsk, Kandalaksja og Lowozero.

Interessen for Arctic Skills har spredd seg til andre deler av det arktiske Russland, og i år kommer en liten delegasjon fra Taimyr for å delta utenfor konkurranse i duodji og reindrift. Til neste år vil de være fullverdige deltakere sammen med elever fra Norrbotten og Nordland.

Skole-NM

Uka etter Arctic Skills, drar Finnmarkslaget videre til Lillehammer, Hamar, Trondheim og Solør for å delta i det første NM for skoleelever. De skal gjennom 2 tøffe og lærerike uker. Diplomer og medaljer vil være viktig, men den store gevinsten for dem er læreplasser. Og vi regner med å se dem i fremtidige yrkesfag konkurranser for lærlinger. Lykke til

Fant du det du lette etter?